Megemlékezés a holokauszt áldozatairól


Az Orlai ház a „Múzeumi esték – életképek Mezőberényből – civilek és évfordulók” rendezvénysorozat keretében 2024. május 9-én megemlékezést tartott a holokauszt Mezőberényi áldozatairól a muzeális gyűjteményben. 

Beszédet mondott, majd előadást tartott Henger Péter, a Mezőberényi és Helytörténeti és Tájvédelmi Egyesület elnöke. Beszédében megfogalmazta, nyolcvan évvel ezelőtti napokban utasításra már listákat készítettek, javakat gyűjtöttek össze a vezetés megbízottjai, mindeközben kijelölték számukra az ókerti téglagyár területén lévő Weisz-féle szövőgyárban a gettót, ahová május 12-én minden berényi és tarcsai zsidónak be kellett vonulnia kicsiny csomagjával. Volt, aki már a gettóba vonulás előtti napon önkezével vetett véget az életének, ketten a rossz körülmények és betegségük miatt ott hunytak el. Majd következett a berényi bevagonírozás, a csabai dohánygyár düledező, elhanyagolt épületeiben eltöltött napok sora, rettegés a jövőben várható történésektől. Június 26-án Csabáról újra elindult a transzport, és a végállomás Auschwitz volt…  

A megemlékezésen verseket mondott Csete Gyula néprajzos muzeológus. 


Ezt követően Henger Péter „80 éve történt – megemlékezés a zsidó holokauszt mezőberényi áldozatairól” címmel tartott előadást.  A helytörténeti kutató legteljesebb publikációja a témában a „Közösségek és örökségek. Források, módszerek, kérdésfelvetések a vidéki zsidóság kutatásához” című kötet „Gondolatok a mezőberényi zsidóság múltjáról és örökségéről” című tanulmánya. 

A megemlékezést vissza nézhetik a Youtube-on

Galéria

Scroll to Top