Hagyományőrző íjászok – Múzeumi esték

A „Múzeumi esték – életképek Mezőberényből – a civilek és évfordulók” elnevezésű rendezvénysorozat keretében 2024. április 10-én Fehér Csaba, a Mezőberényi Íjász és Hagyományőrző Sportegyesület elnöke tartott előadást a szervezet tevékenységéről az Orlai házban.

Fehér Csaba elmondta, gyermekkorában játékként csuzlizott és nyilazott, fiatalon megismerkedett előbb a sportíjászattal, majd 1997-ben a tévében látott először hagyományőrzőket. Az eső évek nehezek voltak, hiszen neki mindent a saját tapasztalatából kellett megtanulnia.. Az évek során többen csatakoztak hozzá. Ma már harmincan is vannak, és rendszeresen járnak versenyekre. Rendszeresen tartanak bemutatót, akár külföldön is, például egy egész hetet töltöttek San Marinóban. Évek óta járnak vissza a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokra.  

Fehér Csaba szólt arról is, ma már nemcsak honfoglaláskori íjászattal foglalkoznak, tartanak reneszánsz bemutatókat is, lőnek számszeríjjal, használnak szablyát, buzogányt. Tavaly bemutatták a betyárhagyományokat is.  Az egyesület elnöke összegzésként megfogalmazta, az elmúlt huszonvalahány évben közel húsz magyar bajnoki címet nyertek, és van Európa- és világbajnokuk is. 

A rendezvényt vissza nézhetik a Youtube-on

Galéria

Scroll to Top