Múzeumok Éjszakája

A Múzeumok Éjszakáját 22 éve tartják meg Magyarországon, jellemzően Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombaton.

A muzeális gyűjtemény 2024. június 22-én a három nemzetiség szobáival, a „Velünk élő múlt” című helytörténeti kiállítással, illetve Várkonyi János, Bartóki József, a Települési Értéktár és a „Kerámiák a digitális térben” című tárlattal várta az érdeklődőket. A rendezvényre az esti órákban kinyitották az I. kerületi Evangélikus Templomot, a református templomot és a Patikamúzeumot.

A muzeális gyűjtemény udvarán a megjelenteket Siklósi István polgármester köszöntötte. Elmondta, Mezőberényben a Múzeumok Éjszakáját 2011 óta rendezzük meg, és csupán egyszer maradt el, akkor is a covid miatt. A polgármester köszönetét fejezte ki a szervezőknek, akik szórakozási lehetőséget nyújtanak a mezőberényieknek.

Szász Ilona: „Violin Király és Hanga királykisasszony” című meséjét Joós Tamás mesemondó adta elő, a gyerekek együtt énekeltek vele, sőt a hangszereket is kipróbálhatták. Handpan bemutatót és hangfürdőt tartott Szabó Zsolt, gyönyörű, meditatív dallamokat csal elő hangszeréből. A ZumBrigád Team lendületes, vidám műsorával most is nagy sikert aratott. Ezt a hangulatot retroslágerekkel csak fokozta Mr. Rick. A Berény Táncegyüttes szabadtéri táncházát a Ludas Zenekar kísérte. A résztvevők most is körbetáncolták a tüzet.

A színpadi programot számos kísérőrendezvény követte. Csete Gyula a „Pincebörtön” elnevezésű szabaduló szobába vezetett csoportot. „Miénk itt a tér!” elnevezéssel virtuális játékok, illetve csocsó és pingpong várta a gyerekeket. A Nagycsaládosok Mezőberényi Egyesülete jóvoltából volt ugrálóvár, arcfestés és kürtőskalács kóstolása. Beinschrodt Ádám és Oczot Mariann megmasszírozta a panaszosokat. Kézműves foglalkozást tartott Diószegi Eszter grafikusművész, illetve a Mezőberényi Talentum Református Óvoda, a Katicabogár Evangélikus Óvoda és az Orlai ház munkatársai. Gyöngyöt fűztek a Mezőberény Város Óvodai Intézménye óvodapedagógusai. Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület a gyerekeknek elhozta az autóját. Kirakodóvásárt tartottak a helyi és környékbeli kézművesek. Az Orlai ház az első száz vendégnek a szalonnasütéshez nyársat és alapanyagot adott. Ennek lebonyolítását a helyi szlovákok és a Városi Nyugdíjas Klub segítette. A rendezvényhez kegyes volt az időjárás, csak a befejezés után érkezett meg az eső.

A  KTV stúdió Mezőberény összeállítása a rendezvényről ITT

GALÉRIA

Scroll to Top